(Hele dagen)
For alle
Børn og unge

Harry Potter, frisk luft og en quiz med præmie

12.02.21 - 28.02.21
Tag børnene i den ene hånd, lidt magi i den anden og deltag i Allerød Bibliotekers digitale Harry Potter quiz med poster rundt i bymidten. Måske bliver du den heldige vinder af en flot Harry Potter præmie.

I uge 7 og uge 8 har du mulighed for at deltage i Allerød Bibliotekers Harry Potter quiz. Den sender dig rundt på en tre kilometer lang gåtur i og omkring bymidten, hvor 25 poster med spørgsmål til Harry Potter-universet venter. Quizzen er for alle fans, både de små og de store, men er du ikke helt skarp på Onkel Vernon, Du-Ved-Hvem eller Rons kæledyr, skal du ikke fortvivle. Alle spørgsmål har tre svarmuligheder, så der er hjælp at hente. Spørgsmålene knytter sig i øvrigt til de første fire bøger/film i serien.

Blandt alle deltagere, der undervejs på turen poster et billede på Allerød Bibliotekers Facebook-side, trækkes der lod om flotte Harry Potter præmier. Se mere om præmierne på Facebook, når tiden nærmer sig.

Tid og Sted

Fredag den 12. februar til og med søndag den 28. februar. Quizzen starter ved Allerød Bibliotekers hovedindgang, Skovensvej 4, 3450 Allerød.

Sådan gør du

• Download app’en Woop i App Store eller Google Play
  • Gå til indgangen af Allerød Bibliotek
  • Åbn Woop og log ind med Facebook, mail eller som gæst
  • Klik på ’Jagt’
  • Find jagten ’Harry Potter quiz i Allerød’ og klik på den
  • Klik på ’start’
  • Følg kortet og besvar de spørgsmål, der dukker op på din skærm

OBS! App’en skal være åben under hele gåturen, så det er en god ide at lade sin telefon helt op inden afgang eller at tage en powerbank med. Du kan ikke gemme svarene undervejs. Husk derfor at gøre quizzen helt færdig, når du er derude.

Om Harry Potter

Meget få litterære værker har på samme måde som J.K. Rowlings serie om Harry Potter fået såvel børn som voksne til at stille sig i kø foran boghandlerne, når et nyt bind kom på gaden. Den første Harry Potter bog udkom på dansk i 1997, og serien har sidenhen slået alle rekorder. Det er de mest oversatte bøger i verden og den bedst sælgende bogserie nogensinde. Da syvende og sidste bog udkom i 2007, blev der på verdensplan solgt over 11 mio. eksemplarer inden for de første 24 timer. Samlet set har de syv bøger om Harry Potter solgt over 500 millioner eksemplarer, og de er oversat til 80 sprog til alt fra zulu til latin eller walisisk.

Serien har været med til at forme en hel generation af unge læsere, den såkaldte ”Harry Potter-generation”, som voksede op i takt med at bøgerne blev udgivet. I dag er bøgerne stadig voldsomt populære, og historierne kan få selv et otteårigt dansk barn til at kæmpe sig igennem en 1.000 sider tyk bog – på engelsk.

”Harry Potter lærte mig at læse først på dansk og sidenhen engelsk,” fortæller børnebibliotekar, Sarah Rasmussen, som selv voksede op i takt med at bøgerne udkom. ”Jeg var et af de børn, som syntes at letlæsningsbøgerne var for kedelige til, at jeg selv gad at lære at læse. Men da min mor lovede mig mine helt egne Harry Potter bøger, hvis jeg selv læste dem, så gik det ellers stærkt med læsetræningen og siden har jeg ikke set mig tilbage. Jeg tror, at rigtig mange fra min generation (samt yngre og ældre) kan nikke genkendende til, at Bøgerne om Harry Potter var en af de første store læseoplevelser, som i høj grad var med til starte interessen for bøger og litteratur. Bøgerne har ikke blot gjort os til læsere, men har også givet os en fælles referenceramme, som vi kan bruge, når vi taler med andre mennesker, fordi de fleste kender til troldmandsdrengen med lynet i panden.”

Harry Potter på Allerød Biblioteker

På Allerød bibliotek har vi 186 forskellige eksemplarer af de syv Harry Potter bøger både på dansk og engelsk, og de er blevet lånt ud 1.244 gange det seneste år. Bøgerne er samlet set blevet lånt ud 7.471 gange.

Hvis du allerede har læst alle Harry Potter-bøgerne og mangler den næste store læseoplevelse, så kan vi anbefale følgende serier ”Nevermoor” af Jessica Townsend, ”Magisterium” af Holly Black & Cassandra Claire, ”Awen, Kaldet fra Galathea” af Nathali & Bettina Liane.

Og hvis dine børn stadig er lidt for små til at læse Harry Potter, kan vi anbefale at starte på ”De ualmindelige” af Jennifer Bell, ”William Wenton” af Bobbie Peers eller ”Gregor” af Suzanne Collins.

Børnebibliotekar Sarah Maria Rasmussen på sarm@alleroed.dk
Børnebibliotekar Birgitte Rand på bran@alleroed.dk

Tak til Nørrebro Bibliotek for inspiration til Harry Potter quizzen.