Google

Vores bedste søgetips

De fleste af os bruger Google hver dag og finder typisk det, vi leder efter. Men ikke altid. Det betyder ikke, at Google ikke ligger inde med det, vi ønsker. Det betyder snarere, at vi ikke søger præcist nok.

Her følger nogle simple tricks til at optimere dine søgninger. De kan bruges enkeltvis eller i kombination.

  • site:
  • tidsafgrænsning
  • anførselstegn ("")
  • plus/minus (+/-)

site: giver dig mulighed for at afgrænse din søgning til en eller flere bestemte hjemmesider. Hvis du ønsker at afgrænse din søgning til to udvalgte hjemmesider, gør du det således: (site:eksempel1.dk OR site:eksempel2.dk). Flere kan selvfølgelig tilføjes efter behov. Det er også muligt med bredere søgninger, der afgrænser resulatet til hjemmesider, der slutter på .dk, .org eller f.eks. .gov, som er amerikanske myndigheder. Det gør du således (site:.dk OR site:.org OR site:.gov)

Tidsafgræsning gør det muligt at begrænse din søgning til en bestemt dag eller en bestemt periode. Du finder den ved at klikke på 'Værktøjer' under søgefeltet. Som default kan du nu vælge mellem 'Den senste time', 'De seneste 24 timer', 'Den seneste uge', 'Den seneste måned' eller 'Det seneste år'. Du kan også klikke på 'Tilpasset interval' og her udvælge en præcis start- og slutdato for din søgning.

Anførselstegn (") gør det muligt at præcisere, at ordene mellem anførelsestegnene skal forekomme i den rækkefølge, som er angivet og lige efter hinanden. Hvis du f.eks. søger på "mette frederiksen" (med anførselstegn rundt om), så skal der stå Mette Frederiksen i de fremsøgte resultater. Det er ikke nok, at der står Mette Hansen og Peter Frederiksen.

Plus/minus (+/-) giver dig mulighed for at medtage og udelukke søgetermer. Hvis der står plus (+) foran "mette frederiksen" så SKAL dette navn forekomme i søgeresulaterne. Hvis der står minus (-) foran "mette frederiksen" så må navnet IKKE forekomme i søgeresultaterne.

 

Eksempler

Hvad har Statsministeriet og andre danske ministerier skrevet om Kina?
Det må ikke handle om corona:
-corona -coronavirus -covid kina (site:stm.dk OR site:regeringen.dk) (eksternt link)

Hvad har DR og Politiken skrevet om Lars Løkke Rasmussen fra den dag, hvor Danmark blev lukket ned pga. coronavirus og en måned frem? Dvs. fra den 11. marts til den 11. april 2020.
"lars løkke rasmussen" (site:dr.dk OR site:politiken.dk) (eksternt link)


Læg mærke til, hvor små søgeresultaterne er. Det skyldes søgningernes præcision.