Natur- og højtlæsning

Få pladser tilbage! Til dig på vej ud af stress og længerevarende sygdom

05.04.18
Du kan stadigvæk nå at tilmelde dig til den nye natur- og højtlæsningsgruppe for Allerøds borgere. Gruppen retter sig mod dig, der er på vej ud af stress eller længerevarende sygdom.

Natur- og højtlæsningsgruppen vil fokusere på nærvær og det ’at være til stede i nuet’.

Hvorfor litteraturen og højtlæsningen?
Højtlæsning eller Guidet fælleslæsning, kan bruges til mange forskellige grupper. Læsegrupperne er med til at styrke et socialt fællesskab, både for ældre og unge. For grupper med psykisk sårbarhed, stress eller depression, kan højtlæsning give et pusterum fra sygdom og hverdag. Højtlæsning giver ro og mulighed for fordybelse i historien sammen med andre. Det skaber en fælles oplevelse, som giver rum for en større forståelse, og som skaber et socialt fællesskab i gruppen. Højtlæsningen varetages af et af bibliotekets uddannede læseguides.

Hvorfor naturen
Det er videnskabeligt bevist, at kroppens stressniveau falder når vi opholder os i naturen. ”Vi er bygget til at være i naturen. Vi har ikke levet i et bymiljø i ret lang tid, så ude i naturen slapper vi af, for det handler om at spare på energien”, siger Simon Høegmark naturvejleder og forsker ved Syddansk Universitet, idemand bag ”Projekt Vildmand” i Svendborg kommune. Dét bakkes op af Kjeld Fredens, der er hjerneforsker ved Aalborg Universitet. Ifølge ham viser forskning, at naturen sænker stresshormoner i hjernen og øger produktionen af velværehormoner.

Hvordan foregår det?
Gruppen mødes en gang om ugen og går først en tur i skoven, guidet af coach og mindfulness-instruktør Dorthe Gørløv. Efter en dejlig time under træerne og himlen, går turen tilbage til biblioteket hvor Lise Falck Hansen læser en historie højt, efter principperne i Guidet Fælleslæsning. Foreløbet strækker sig over 10 ugentlige møder af 2-3 timers varighed, med opstart i begyndelsen af april 2018. Der kan være 15 deltagere i gruppen. Gruppen er ikke behandlingstilbud, men har som formål at få mennesket ud blandt andre, i samspil med andre igennem litteraturen og i naturen.

Fakta om gruppen:
Det foregår om onsdagen. Vejret er vi ikke herrer over, men vi går ud alle dage, uanset regn og slud.
Læseguide er Lise Falck Hansen, coach i naturen er Dorthe Gørløv

Mødedage, alle dage kl. 10.00:
11/4, 18/4, 25/4, 2/5, 9/5, 16/5, 23/5, 30/5, 6/6, 13/6
Fast mødested: Pladsen foran biblioteket.

Vil du vide mere og tilmelde dig:
Skriv til lifh@alleroed.dk. Eller ring til Allerød Bibliotek på 48126000 og spørg efter Lise Falck Hansen.