Natur- og højtlæsning

Til dig på vej ud af stress og længerevarende sygdom

27.02.18
Den 1. marts åbner Allerød Bibliotek for tilmelding til to nye natur- og højtlæsningsgrupper, for Allerøds borgere. Grupperne retter sig mod dig, der er på vej ud af stress eller længerevarende sygdom.

Natur- og højtlæsningsgrupperne, vil fokusere på nærvær og det ’at være til stede i nuet’. 

Hvorfor litteraturen og højtlæsningen?

Højtlæsning eller Guidet fælleslæsning, kan bruges til mange forskellige grupper. Læsegrupperne er med til at styrke et socialt fællesskab, både for ældre og unge. For grupper med psykisk sårbarhed, stress eller depression, kan højtlæsning give et pusterum fra sygdom og hverdag. Højtlæsning giver ro og mulighed for fordybelse i historien sammen med andre. Det skaber en fælles oplevelse, som giver rum for en større forståelse, og som skaber et socialt fællesskab i gruppen. Højtlæsningen varetages af bibliotekets to uddannede læseguides.

Hvorfor naturen

Det er videnskabeligt bevist, at kroppens stressniveau falder når vi opholder os i naturen. ”Vi er bygget til at være i naturen. Vi har ikke levet i et bymiljø i ret lang tid, så ude i naturen slapper vi af, for det handler om at spare på energien”, siger Simon Høegmark naturvejleder og forsker ved Syddansk Universitet, idemand bag ”Projekt Vildmand” i Svendborg kommune. Dét bakkes op af Kjeld Fredens, der er hjerneforsker ved Aalborg Universitet. Ifølge ham viser forskning, at naturen sænker stresshormoner i hjernen og øger produktionen af velværehormoner.

Hvordan foregår det?

Grupperne mødes en gang om ugen og går først en tur i skoven, guidet af coach og mindfulness-instruktør Dorthe Gørløv. Efter en dejlig time under træerne og himlen, går turen tilbage til biblioteket, hvor Anne Thunbo og Lise Falck Hansen, læser en historie højt, efter principperne i Guidet Fælleslæsning. De to grupper, strækker sig begge over 10 ugentlige møder af 2-3 timers varighed, med opstart i begyndelsen af april 2018. Der kan være 15 deltagere pr gruppe. Bibliotekets grupper er ikke behandlingstilbud, men grupper der får mennesket ud blandt andre, i samspil med andre igennem litteraturen og i naturen.

Fakta om grupperne:

Der er to forløb, du kan enten melde dig på mandagsgruppen eller onsdagsgruppen. Vejret er vi ikke herrer over, men vi går ud alle dage, uanset regn og slud.

Mandagsgruppen:

Læseguide er Anne Thunbo, coach i naturen er Dorthe Gørløv

Mødedage, alle dage kl. 10.00: 9/4, 16/4, 23/4, 30/4, 7/5, 14/5, 28/5, 4/6, 18/6, 25/6 (Bemærk gruppen mødes ikke 2. pinsedag og heller ikke i uge 24)

Fast mødested: Pladsen foran biblioteket

Onsdagsgruppen:

Læseguide er Lise Falck Hansen, coach i naturen er Dorthe Gørløv

Mødedage, alle dage kl. 10.00: 11/4, 18/4, 25/4, 2/5, 9/5, 16/5, 23/5, 30/5, 6/6, 13/6

Fast mødested: Pladsen foran biblioteket

Vil du vide mere og tilmelde dig:

Skriv til lifh@alleroed.dk eller anth@alleroed.dk. Eller ring til Allerød Bibliotek på 48126000 og spørg efter Anne Thunbo eller Lise Falck Hansen.