Guidet fælleslæsning - Hvad er det?

11.08.21
I flere af de læseklubber, biblioteket udbyder, bruges udtrykket ”guidet fælleslæsning”. Men hvad går det egentlig ud på? Og er det noget for dig?

Guidet fælleslæsning er en metode til at dele den skønlitterære læseoplevelse ”live”. Læsningen varetages af en af bibliotekets uddannede læseguider og veksler mellem højtlæsning og samtale. Metoden er oprindeligt udviklet af engelske The Reader Organisation og er i Danmark udbredt af Læseforeningen. Guidet fælleslæsning kan ses som et alternativ til de læseklubber, hvor deltagerne læser hjemmefra og derefter mødes og snakker om bogen.

Hvem kan deltage i guidet fælleslæsning?

Metoden er for alle, uanset alder og læsevaner. For deltagerne er der ingen forberedelse, da fælleslæsning tager udgangspunkt i de følelser og tanker, der opstår, mens man læser. Samtalen baseres på den enkeltes læseoplevelse samt de livserfaringer, hver læser bringer ind i forståelsen af teksten og ikke på en fagspecifik, forhåndserhvervet viden om skønlitteratur. Der er altså ikke nogle ”rigtige svar” i samtalen om teksterne. Alt, hvad teksten får deltagerne til at tænke på eller føle, er velkomment, og derfor kan samtalen tage mange forskellige retninger. Læseguiden vender dog altid tilbage til teksten som udgangspunktet for samtalen.

Hvor kan jeg prøve guidet fælleslæsning?

Den 9. og 16. september 2021 kan du får en forsmag på, hvad guidet fælleslæsning kan, når vi over to torsdage læser den korte, men tankevækkende bog ”Udsendingen” af den japanske forfatter Yoko Tawada. Derudover kan du holde øje med bibliotekets arrangementer for at finde det næste ledige hold.