Litteraturen går til Frankrig

Hvor går ferien hen? Og hvad skal du have med af spændende læsestof? Vi kommer med nogle bud, når litteraturen rejser til forskellige verdensdele.

I denne uge går turen til Frankrig, hvor vi skal møde den unge Eddy, der ikke er helt som de andre drenge, vi skal ned i den franske metro med Guylain og høre brudstykker fra fransk litteratur, og vi skal ud på landet til de franske landmænd, når Houellebecq kommer med sin aktuelle og provokerende samfundskritik. Og så skal vi selvfølgelig også mange flere steder hen.

1. Færdig med Eddy Bellegueulle af Edouard Louis
Eddy Bellegueule er ikke som de andre drenge. Han er tyndere, blidere og mere feminin. Han prøver desperat at passe ind ved at efterligne de andre drenges adfærd, men det er svært at vokse op i et samfund (og i en familie), hvor det eneste mål med livet er at blive en rigtig mand. 

Edouard Louis debuterede som 21-årig med denne roman, som skabte stor debat i hjemlandet. Efterfølgende er han udkommet med Voldens historie (2016) og senest Hvem slog min far ihjel (2019).

2. Læseren i morgentoget af Jean-Paul Didierlaurent
Læseren i morgentoget" af Jean-Paul Didierlaurent er en sød, kort fortælling om den unge mand Guylain Vignolles, der hver morgen tager toget ind på arbejde. Hans arbejde består af at kassere bøger i en stor maskine, som presser dem til genbrugsaffald. Guylain kan ikke fordrage at ødelægge alle de fantastiske bøger, så hver dag smugler han løse sider med ud og læser dem højt i toget for sig selv og sine medpassagerer.

3. Der er ingen ende på Paris af Ernest Hemingway
Der er ingen ende på Paris er en enestående erindringsbog, der handler om Hemingways ungdom som aspirerende forfatter i Paris. Det er samtidig  et portræt af mellemkrigstidens Paris i alt sin sprudlende overdådighed, og vi møder i romanen store kunstnere som Ezra Pound, James Joyce, Gertrud Stein og F. Scott Fitzgerald.

4. Serotonin af Michel Houellebecq
Romanen Serotonin er en skarp samfundskritik om en midaldrende mands totale opløsning. Den handler om den 46-årige Florent, der arbejder for Landbrugsministeriet. Han er træt af alt - af sit job, sin kæreste og sit liv, og han ønsker bare at forsvinde. En gør han noget ved tanken, og gennem hans rejse ud i Frankrig møder vi et land ruineret af EU og den stigende globalisering. Det eneste, der holder Florent kørende, er de antidepressiver, han tager i store mængder. Hourellebecq har igen skrevet en humoristisk og skarp betragtning om det vestelige samfund og menneskets forfald, og det er højaktuel læsning fra en af Frankrigs største samtidsforfattere og -kritiker.

5. Alt må vige for natten af Delphine de Vigan
Alt må vige for natten er en brutal, autobiografisk roman, som Delphine de Vigan har skrevet om sin mor. Den kvinde, som bogen omhandler, voksede op i et barndomshjem, som på overfalden så idyllisk og velfungerende ud. Det var dog ikke tilfældet, så da hun endelig skal stå til ansigt med voksenlivet, bliver hun knust. 
Den gribende fortælling handler om en kvinde, som, på trods af modgang i barndommen, formår at kæmpe sig tilbage til livet, og som samtidig lærer at være noget for andre. 

6. Vuggesang af Leïla Slimani
Myriam og Paul bor i et eksklusivt kvarter i Paris med deres to små børn. Da Myriam skal vende tilbage til arbejdsmarkedet, leder ægteparret efter en dygtig barnepige. De beslutter sig for at ansætte den perfekte, høflige og tillidsvækkende Louise, der er varm og omsorgsfuld. Snart kan Myriam og Pauls hverdag ikke længere fungere uden barnepigen, men der sker ganske langsomt en ændring i magtforholdet i familien, og den idylliske hverdag inficeres af jalousi, vrede og mistro. For hvor godt kender de overhovedet det menneske, de har lukket ind i familien og betroet det mest dyrebare, de ejer? Vuggesang er en hårrejsende psykologisk thriller om magt, klasseskel, race, hjemmeliv og moderskab.

7. Paris af Edward Rutherford
Edward Rutherford har skrevet et historisk drama, der viser de største hændelser i byens historie gennem intense familiedramaer, der udspiller sig i de mest skelsættende episoder. Paris består af fortællinger, der spænder  fra de mægtige tempelriddere, konflikten mellem katolikker og huguenotter, Solkongen og Versailles i al dens pragt, terroren under Den Franske Revolution, til de impressionistiske malere og den nazistiske besættelse under anden verdenskrig.

8. Vi ses deroppe af Pierre Lemaitre
En fortælling om to forhutlede soldaters skæbne i mellemkrigstidens Frankrig. Albert og Édouard er hjemvendt fra krigen. I dagene op til våbenhvilen har de kæmpet for overlevelse og har utroligt nok overlevet. De vender hjem til Paris med ønsket om et bedre liv og om hævn. Sammen udtænker de en plan, der vil risikere at ødelægge alt, hvis de bliver opdaget.

9. Den lille franske bistro af Nina George
Marianne længes efter at undslippe sit kærlighedsløse ægteskab med en ufølsom og kontrollerende mand, artillerisergent Lothar. På en dagstur til Paris beslutter Marianne at springe ud fra Pont Neuf i Seinen, men bliver reddet fra at drukne af en hjemløs mand. Mens Marianne er indlagt på hospitalet, falder hun over et maleri af den lille havneby Kerdruc i Bretagne og beslutter at tage der til og prøve lykken på kysten.  

10. Rejse til nattens ende af Louis-Ferdinand Céline
I de europæiske skyttegrave under Første Verdenskrig får den unge læge Ferdinand Bardamu en åbenbaring: krigen er meningsløs og barbarisk. Hans desillusion og ubehag ved krigen efterlader ham kun med ønsket om at komme væk fra slagmarken. I Rejse til nattens ende rejser Bardamu sig for at konfrontere det 20. århundredes barbari. På hans rejse ind i menneskets mørke nat, oplever han krigens sande helvede og hykleri, som propellerer ham frem ad i sin lyst til at opsøge andre steder i verden. Fra Flandern over de afrikanske kolonier og kapitalismens rå USA, vender han tilbage til Paris, hvor han bruger sine dystre erfaringer i en slags omsorg for samfundets underste som fattiglæge.

11. Madame Bovery af Gustave Flaubert
Klassikeren Madame Bovary handler om Emma Bovary. Hun bor i en lille fransk by og er gift med en læge, der egentlig ikke siger hende ret meget. Hun drømmer om noget mere - om romantik og intimitet. Men nøjes hun med at drømme?

12. Lykkelige mennesker læser og drikker kaffe af Agnes Martin Lugand
Med den fantastiske titel Lykkelige mennesker læser og drikker kaffe har Agnes Martin Lugand skrevet en roman om Diana, hvis liv tager en katastrofal og uventet drejning, da en ulykke indtræffer. Dianas mand og datter bliver dræbt i en bilulykke og med ét mister Diana alt, hvad der betyder noget for hende. Diana spærrer sig inde i sin lejlighed og lukker endda sin bogcafé - sit levebrød. Der er ikke nogen lykke tilbage i hendes liv, men efter noget tid drager Diana til Irland og her tager hendes liv en ny drejning. Måske kan hun få livet og lykken tilbage?

 

Materialer