Litteraturen går til Norge

Hvor går ferien hen? Og hvad skal du have med af spændende læsestof? Vi kommer med nogle bud, når litteraturen rejser til forskellige verdensdele. Nu går litteraturen til Norge.

1. Ved Ishavet af Lars Johansson
Margit er lige blevet alene med fire små børn, da tyskerne besætter fiskerbyen Berlevåg i Nordnorge. Gennem Margit og hendes uægte datter på 10 år opleves 2. verdenskrig

2. Storefjeld af Jan Kjærstad
I Norge bliver Arbeiderpartiets frontfigur Arve Storefjeld og hans familiemedlemmer fundet myrdet i deres feriehytte. Da de har halsen skåret over, bliver tragedien udråbt til at være terror. Igennem tre pårørendes synspunkter bliver tragediens påvirkning oplyst

3. Hundrede år af Højbjørg Wassmo
Altertavlen i Lofotkatedralen blev malet af en kunstuddannet præst, og modellen til englen var forfatterens formoder Sara Susanne. Historien er fuld af farver og gode detaljer, og drejer sig om 3 generationers stærke kvinder, deres liv, deres kærlighed og sorger.

4. Mænd i min situatio af Per Petterson
Arvid Jansen går omkring i Oslo og forsøger at udfylde tomrummet efter sin fraskilte kone og deres tre døtre. Nattelivet i Oslo besøger han hyppigt, mens hans børn glider længere og længere væk.

5. Arv og miljø af Vigdis Hjorth 
Da faderen dør, blusser arvestriden op blandt fire søskende og deres mor. Den ene søster, Bergljot, og broderen har brudt med familien på grund af faderens seksuelle overgreb, men resten af familien vil ikke anerkende, hvad der er sket

6. Byens spor af Lars Saabye Christensen  
Familien Kristoffersen og deres naboer og bekendte fra ejendommen Kirkeveien 127 i Oslo bliver fulgt i efterkrigsårene 1948-1951. Det er en tid med håb og drømme, men også med sorg og modgang.

7. De usynlige af Roy Jacobsen
Ingrid vokser op på en lille isoleret ø i Nordnorge, hvor naturen råder, og hvor der skal arbejdes hårdt for eksistensen.

8. Fuglene under himlen af Karl Ove Knausgård
En kvinde tager tilbage til sit barndomshjem for at passe sin svagelige mor. En dag kommer kvindens datter uventet på besøg, men ikke alt er som det burde være.

9. Havbogen af Morten A. Strøksnes
Forfatteren og hans kunstnerven vil fange en grønlandshaj ved Lofoten. Med essayistiske afsnit om havet, dets opståen, hvaler, fiskeri, videnskabsfolk og naturhistoriske emner.

10. Søsterklokkerne af Lars Mytting
Astrid, en ung stærk kvinde, bor i en lille norsk bygd, hvor frosten bider hårdt i de lange vintre. Den nye præst er tiltrækkende, den tyske arkitekt Gerhard endnu mere. Over det hele våger den gamle stavkirkes klokker, men nye tider er på vej

11. Hvor der er fugle af Maren Uthaug
Johan vil arbejde som fyrpasser, men det kræver at han er gift. Han gifter sig derfor af nød med Marie og ikke med hans store kærlighed, Hannah, da hun venter barn med en anden. Det bliver et ulykkeligt liv for Johan.

12. Fuglene af  Tarjei Vesaas
Om Mattis, der ikke er som alle andre, og som oplever verden på en intuitiv måde. Om ensomhed, isolation og livets store spørgsmål, og samtidig om naturen, fuglene og om at ro frem og tilbage over en sø som færgemand - også selv om der ikke er nogen der skal over

Læs også:

Litteraturen går til Frankrig
Litteraturen går til Italien
Litteraturen går til Spanien

Materialer