Litteraturen går til Italien

Hvor går ferien hen? Og hvad skal du have med af spændende læsestof? Vi kommer med nogle bud, når litteraturen rejser til forskellige verdensdele.

I denne uge går turen til Italien. Her vandrer den unge Berio rundt i bjergene, mens Arminuta føler sig alene, efter hun er blevet efterladt hos en familie, hun ikke kender. Vi møder Elios, der er hemmeligt forelsket i en anden mand, og vi kommer forbi Napoli, når vi skal vandre rundt i byen med veninderne Elena og Lila. Vi går både frem og tilbage i tiden og kommer forbi mange spændende skæbner.

1. De otte bjerge af Paolo Cognetti
Drengen Berio er tæt knyttet til sin far, der er en viljestærk bjergvandrer. Men da Berio bliver ung, gør han op med sin fars dominerende væsen. Kan forholdet mellem far og søn holde til det?

2. Pigen de sendte tilbage af Donatella Di Pietrantonio
Uden forklaring bliver en 13-årig pige sendt til en fremmed familie. Det er hendes biologiske forældre, og de er, i modsætning til de adoptivforældre hun er opvokset hos, fattige og har mange børn. Et nyt, barsk liv venter fyldt med savn og spørgsmålet om hvorfor.

3. Call me by your name André Aciman
Unge Elios bor med sine forældre ved den italienske riviera. En sommer ankommer manden Oliver, som er lidt ældre end Elios. Oliver skal bo der et stykke tid og hjælpe Elios' far. Snart opstår der kærlighed og erotik imellem de to mænd.

4. Villa Spada af Andrea Molesini
Mod slutningen af 1. verdenskrig må familien Spada ufrivilligt dele familievillaen først med tyske, så østrigske tropper. Den unge mand Paolo engagerer sig i modstandsbevægelsen, det gør han både for sit fædreland, men i lige så høj grad for at imponere sin kusine, Giulia, i hvem han er forelsket. Balancegangen bliver dog gradvist sværere som krigen spidser til.

5. Augustus af John Williams
Da Julius Cæsar myrdes i år 43 f. kr. har han udpeget sin kun 19-årige nevø, Octavius, til sin efterfølger. Allerede på dagen står det klart, at kejserværdigheden er en tung skæbne, han må bære. Williams lader os følge Augustus i hele hans del af et triumvirat til tiden som kejser.

6. Bravo af Giorgio Faletti
Bravo lever tilbagelænet som alfons i Milano sidst i 1970'erne, men bliver pludselig efterstræbt af såvel politi, mafia, terrorister som af upålidelige venner. Og hvilken rolle spiller den underskønne Carla?

7. Distancekunsten af Mary B. Tolusso 
På en elitær kostskole i Norditalien for rige familier følger man de unge elevers erfaringer med hinanden, kærligheden og det voksenliv, der venter. Men voksenlivet har svært ved at leve op til ungdommens forventninger.

8. Hotel Tusind Lys af Emylia Hall
Kit Costa rejser til den italienske ø Elba, for at opsøge sin ukendte far. Faderen Valentino driver Hotel Tusind Lys, og snart er det idylliske hotel rammen om et familiedrama, der trækker tråde langt tilbage.

9. Pigen fra Napoli af Lucinda Riley
Romantisk fortælling om sangtalentet Rosanna, der allerede som barn bliver opdaget af en 17 år ældre berømt operasanger og forelsker sig i ham. Kan hun blive en operastjerne? Og hvad med kærligheden?

10. Min geniale veninde af Elena Ferrante
Elena og Lila vokser op i et fattigt voldeligt kvarter i Napoli i 1950'erne. De skiller sig ud ved deres intelligens, og selv om drømmen om en bedre fremtid fører dem i forskellige retninger, udvikles deres venskab hele tiden.

11. Folk fra Pòju Luàdu af Maria Giacobbe
Den 90-årige Ciro har sluttet cirklen ved at flytte hjem til sin fødeø, måske Sardinien, og med ham som udgangspunkt fortælles krøniken om en slægt, et samfund og verden i det 20. århundrede.

12. Italienske nætter af Irene Cao
Under restaureringsarbejde af et venetiansk freskomaleri møder den ellers indelukkede Elena Leonardo en livsnydende hedonist, der lærer hende hengivelsens kunst. Eneste regel er, at hun ikke må forelske sig.

 

Læs også Litteraturen går til Frankrig

 

Materialer