Danmarks Kort
Danmarks Kort

Om dette arrangement

Tid
15:30 - 17:00
Pris
0 Kr
Bibliotek
Foredrag & debat

Efternavnene fortæller historier: Hvor i landet hedder mennesker hvad?

23.04.18
Foredrag af Professor MSO Jesper Boldsen, Antropologisk Afdeling (ADBOU) Syddansk Universitet, Retsmedicinsk Institut er en del af Forskningens Døgn.

Efternavne var indtil for et par årtier siden arvelige på den måde, at de opførte sig som et gen på Y-kromosomet. De fleste danske efternavne er 'sen-navne', men mange er også sted- og gårdnavne. For det meste de har en historie på under 200 år.

På trods af de omfattende vandringer i den danske befolkning siden det 19. århundrede er der store regionale forskelle i forekomsten af de forskellige efternavne. Disse forskelle afspejler ofte forskelle i forekomster af fornavne for 200 år siden. Det gør sig gældende både på Bornholm og i Jylland med forskellig baggrund.

På Bornholm er der næsten ti gange så stor hyppighed af efternavnet Ibsen omkring Svaneke som i nærheden af Rønne, og for efternavneparret Pedersen/Petersen ses en lignende forskel mellem Sønderjylland og Nørrejylland.

Disse forskelle tyder på, at en stor del af den genetiske variation, der var til stede i den danske befolkning inden moderniseringen i det 19. århundrede, er bevaret.

I foredraget kommer Jesper Boldsen ind på årsagerne til de oprindelige forskelle i forekomsten af de forskellige efternavne, på de vandringsmønstre, der har bevaret forskellene gennem 150 år og på de sociale strukturer, man kan udlede af mønstrene.

Materialer